Zupa z gruszki i z pietruszki. Zupę jak zwykle przygotował Mąż.
Składniki (na około 4 porcje):
- 1/2 kg korzeni pietruszki
- 1 gruszka
- łyżeczka suszonego tymianku
- około szklanki mleka
- bulion warzywny
- oliwa lub olej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- cynamon
- kawałek żółtego sera roślinnego (u nas Violife) i słodka papryka w proszku (do dekoracji)
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie
dużego garnka rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pietruszkę i na bardzo małym
ogniu dusimy ją przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną
na ćwiartki gruszkę i dusimy przez kolejne 5 – 10 minut do miękkości.
Do garnka wlewamy bulion (tyle, aby przykrył warzywa). Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut przyprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i cynamonem.
Następnie dodajemy mleko i całość blendujemy. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub trochę wody.
Zupę podać z tartym żółtym serem przyprószonym słodką papryką.
Smacznego.
Do garnka wlewamy bulion (tyle, aby przykrył warzywa). Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut przyprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i cynamonem.
Następnie dodajemy mleko i całość blendujemy. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub trochę wody.
Zupę podać z tartym żółtym serem przyprószonym słodką papryką.
Smacznego.
Inspiracja: Krem z pietruszek i gruszki, Jadłonomia.
Ciekawe połączenie, ciekawi mnie czy filtrujesz wodę w swojej kuchni przygotowując zupy i napoje?
OdpowiedzUsuń