Sos grzybowy

Sezon na grzyby się zaczął.
Ostatnio w kuchni zaszczyciły nas swoją obecnością prawdziwki i kozaki. Nie liczyłam ich. Nie ważyłam ich. Będzie to danie bez proporcji .

Do dania użyłam:
  • 3 cebule
  • grzyby (kilkanaście?)
  • ok 2 łyżek śmietany owsianej (lub innej roślinnej)
  • 1/2 natki pietruszki
  • sól do smaku
  • kapka oleju

Cebulę siekamy i podduszamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić grzyby. Dosypujemy jej soli, żeby puściła soki.
Grzyby przebieramy, myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i dorzucamy do cebuli.
Niechaj się dusi. Grzyby i cebula puszczą odpowiednią ilość soków. Nie potrzeba raczej dolewać wody.
Gdy grzybki zmiękną, dolewamy do sosu trochę roślinnej śmietany. Dosalamy, jeśli potrzeba. Dosypujemy posiekaną natkę i gotujemy razem jeszcze przez chwilkę.

Taki sos doskonale komponuje się z makaronem, wszelkimi ryżami oraz kaszami.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz